Arbeid en werkgelegenheid

Ruim 7.200 gesubsidieerde banen (ID- of Melkertbaan) met subsidie omgezet in een gewone baan

Werkgevers hebben ruim 7.200 gesubsidieerde banen (ID- of Melkertbaan) met subsidie omgezet in een gewone baan. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betreurt dat het verwachte aantal van 10.000 niet is gehaald. Ondanks de achterblijvende resultaten, lijkt het belangrijkste doel van de subsidieregeling wel gerealiseerd.

Subsidieregeling

Met de subsidieregeling moest worden voorkomen dat `Melketiers' als gevolg van de bezuinigingen in 2003 zouden worden ontslagen. Uit cijfers blijkt dat in 2003 en 2004 minder mensen zijn ontslagen dan in de periode ervoor. Dat staat in een brief van staatssecretaris Van Hoof over de stand van zaken met betrekking tot de subsidieregeling. De subsidieregeling was het resultaat van een convenant tussen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, werkgevers- en werknemersorganisaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Omzetten ID-banen

De partijen hebben gezamenlijk 170 miljoen euro beschikbaar gesteld om 10.000 ID-banen om te zetten in gewone banen, 17.000 euro per baan. Daarnaast was door verschillende ministeries extra geld beschikbaar gesteld voor het omzetten van ID-banen in bepaalde sectoren, zoals in het onderwijs. Op basis van het aantal ingediende aanvragen (ruim 13.000) verwachtte Van Hoof eerder wel 10.000 banen om te zetten. De belangrijkste oorzaak voor het tegenvallende eindresultaat, is dat veel werkgevers in de laatste maand van de subsidieregeling slechts voor de vorm een aanvraag indienden. 

Deze werkgevers hebben er uiteindelijk allemaal voor gekozen de subsidieaanvraag niet door te zetten. Van Hoof wil nu op korte termijn met de werkgevers, werknemers en de VNG overleggen over de resultaten van de stimuleringsregeling. Vooruitlopend op het overleg heeft Van Hoof al besloten om aanvragen die net te laat zijn binnengekomen, alsnog in behandeling te nemen.