Op initiatief van de KNAW en het Interstedelijk Studenten Overleg is in 2008 de Subsidieregeling Programma Akademieassistenten ingesteld. Het Programma is bedoeld voor alle wetenschappelijke disciplines. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap financiert het PAA.
Doelstelling subsidie Programma Akademie-assistenten
Het Programma Akademie-assistenten verleent subsidie aan faculteiten van Nederlandse universiteiten, opdat zij getalenteerde studenten in de masterfase kennis kunnen laten maken met hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
Het Programma stimuleert de betrokkenheid van excellente studenten bij het wetenschappelijk onderzoek en beoogt de studenten in een vroeg stadium te interesseren voor wetenschappelijk onderzoek en een wetenschappelijke loopbaan. De student ontvangt hiervoor een vergoeding. In plaats van niet-studiegerichte bijbanen krijgen gemotiveerde talentvolle studenten de kans om extra ervaring op te doen binnen het eigen vakgebied.
Subsidiebedragen
Er is een pilotronde in 2009 en een vervolgronde in 2010. Voor de ronde 2009 is een bedrag beschikbaar van 950.000 euro. Deze ronde duurt een jaar en heeft ruimte voor ongeveer tien voorstellen. De ronde 2010 loopt tot 2012, en voorstellen kunnen een omvang hebben van 1-3 jaar. Per Akademie-assistent wordt een bedrag van maximaal 7.500 euro per aanstellingsjaar vergoed.
De projecten van de faculteiten hebben een beoogde omvang van 10-15 Akademie-assistenten per jaar. Faculteiten worden geacht bij een succesvolle uitvoering het project op te nemen in het eigen beleidsplan.
Subsidie aanvragen A
lle faculteiten van de Nederlandse universiteiten kunnen een aanvraag indienen. De decaan is eindverantwoordelijk voor de aanvraag en de uitvoering van het programma. Aanvragen bevatten ten minste informatie over de inhoud van het project, de omvang van het project, de deelnemende onderzoekers en een plan van aanpak.
Voor de pilotronde van 2009 kan de faculteit tot 1 november 2008 projecten indienen. Uiterlijk 1 februari 2009 worden de beschikkingen van OCW bekendgemaakt.
De formulieren ter indiening van de aanvraag kunt u vinden bij de gerelateerde documenten en bestaan uit twee delen: een administratief deel en een inhoudelijk deel. Deel I (Word) betreft de gegevens van de aanvrager en Deel II (Word) betreft een beschrijving van het inhoudelijke voorstel met een plan van aanpak. Niet-ondertekende aanvragen worden niet in behandeling genomen.