Kunst, cultuur en media

Subsidies en fondsen voor documentaires natuur en milieu

Je bent een impact gedreven documentairemaker en wilt een productie maken op het gebied van natuur en milieu. Helaas voor jou hebben het filmfonds en de reguliere cultuurfondsen geen budget. Welke andere subsidiemogelijkheden en fondsen zijn er voor je, en welke rol speelt je rechtsvorm hierin? We nemen je in deze longread mee richting de alternatieve fundingmogelijkheden voor documentaires op het gebied van natuur- en milieu.

Subsidies en fondsen voor documentaires

Naast bekende fondsen als het Filmfonds, VSB Fonds het Cultuurfonds zijn er tal van minder bekende subsidieverstrekkers en fondsen die subsidie verstrekken voor o.a. documentaires.

We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Cultureel erfgoed, subsidie (toegankelijk maken)
Subsidie voor het toegankelijk maken van cultureel erfgoed. Er zijn subsidiemogelijkheden voor projecten die cultureel erfgoed toegankelijk maken voor een groot of nieuw publiek, zoals herbestemming van monumenten, restauratie van mobiel erfgoed en het maken van documentaires als ze zijn gericht op de ontsluiting van erfgoed.

De Initiatieven
Financieel ondersteunen van projecten en/of initiatieven met een algemeen maatschappelijk of cultureel belang. Nadruk ligt op het ondersteunen van mediaprojecten, films en documentaires.

The Green Can
Financiële ondersteuning van de ontwikkeling en realisatie van films over actuele thema’s op het gebied van natuur en milieu problematiek en sociaal maatschappelijke thema's.

Mady Saks Fonds *
Subsidie voor het ondersteunen van documentairemakers voor de ontwikkeling van een documentaire over cultuur en natuurbehoud in Nederland.

Robert Persman Fonds
Subsidie voor het ondersteunen van projecten ter bevordering van de natuurontwikkeling in Nederland. 

Waddenfonds *
Financiële ondersteuning voor initiatieven en projecten die de ecologie en duurzame economische ontwikkeling van het Waddengebied versterken.
In het verleden hebben vanuit dit fonds ook films/documentaires financiële steun ontvangen.
Het is bij dit fonds wel zo dat je gebonden bent aan een bepaalde openstellingsperiode.

Kijk eens wat de echte de doelstelling van je project is

Veel documentairemakers kijken bij het zoeken naar financiering voor hun project alleen naar subsidies en fondsen die te maken hebben met documentaires.

Maar is dit echt je doelstelling? Of is de impact die je met je documentaire wilt maken, en het onderwerp, de echte doelstelling?

Kijk naar het onderwerp van je documentaire, de impact die je hiermee wilt bereiken, en zoek hier de juiste subsidieverstrekkers en fondsen bij.

Subsidies en fondsen voor educatie natuurbehoud, natuur en milieu

Ook kun je, door het educatieve gehalte van natuurdocumentaires, eens te kijken naar subsidies en fondsen die zich richten op natuur- en milieueducatie.

Boumeester Foundations
Boumeester Foundations bestaat uit drie fondsen, gericht op 'educatie', 'Aziatische cultuur' en 'flora en fauna'. Elk fonds heeft zijn eigen criteria.

Fondation Yves Rocher Holland
Subsidie voor vernieuwende natuurprojecten gericht op behoud en verbetering van de natuur.

Fonds NME
Financieel ondersteunen van organisaties en projecten op het gebied van natuur- en milieueducatie. Zowel particuliere initiatieven als projecten van verenigingen en stichtingen komen in aanmerking voor een gift of garantiestelling.

Fonds voor Kleinschalige Projecten Natuureducatie
Het Fonds Kleinschalige Projecten Natuureducatie verstrekt financiële ondersteuning voor educatieve projecten op het gebied van natuurbehoud.

Jaap van Duijn Vogelfonds
Financieel ondersteunen van projecten gericht op het behoud en verbetering van de natuur, in het bijzonder projecten die bijdragen aan de diversiteit en de verbetering van de vogelstand. Ook is er financiële steun mogelijk bij de aankoop van natuurterreinen.

Natuur Oosterschelde
Subsidies voor projecten gericht op voorlichting, educatie en natuurbeleving m.b.t. de Oosterschelde, als Nationaal Park van Nederland. Subsidiemogelijkheden voor projecten gericht op voorlichting, educatie en natuurbeleving.

Nomes Pauli Fonds
Het Nomes Pauli Fonds richt zich op het financieel ondersteunen van projecten op het terrein van natuurbehoud.

Stichting de Lint
Financieel ondersteunen van projecten op het gebied van natuureducatie, monumentenzorg, medische zorg en onderwijs.

Van Heest Foundation
Subsidie voor projecten gericht op natuurbehoud waaronder projecten op het gebied van natuurbescherming, financiering van activiteiten op het gebied van informatie en voorlichting, aanmoedigen van kennisvergroting van natuur- en milieuonderwerpen, stimuleren van een bredere belangstelling voor natuur en milieu en steun aan de ontwikkeling van natuurbeschermingsprojecten.

Subsidies en fondsen gerelateerd aan natuur en milieu

Wil je breder kijken naar subsidies en fondsen voor je project dan kun je ook eens kijken naar de subsidies en fondsen op het gebied van natuur- en milieu.

Voor natuur en milieu is onderstaande zoekfilter interessant.

https://www.fondswervingonline.nl/regelingen/aoi/natuur-milieu-en-energie/aoo/nederland

Beperk je tot de regio van je project
In bovenstaande geval hebben we een selectie van subsidies en fondsen op het gebied van natuur- en milieu, die in Nederland van toepassing zijn.

Maar wat nou als je bijvoorbeeld een fantastische documentaire aan het maken bent over de natuur in het waddengebied?

In dat geval kun je bijvoorbeeld via de zoekfilters, via het zoekfilter "Werkingsgebied" de drie provincies die binnen het waddengebied vallen selecteren (Noord-Holland, Groningen en Drenthe):

https://www.fondswervingonline.nl/regelingen/aoi/natuur-milieu-en-energie/aoo/nederland/aoo/provincie-friesland/aoo/provincie-groningen/aoo/provincie-noord-holland

Impact gedreven onderwerpen? Kijk nog eens goed naar de rechtsvorm van de aanvrager

Wanneer je films of documentaires maakt is de kans groot dat je een bedrijf bent.

Toch kan het handig zijn om eens te overwegen of het verstandig is om een stichting op te richten, of je productie te maken in samenwerking met een stichting of ANBI.

Dit is met name interessant als je films en documentaires die impact gedreven zijn en wanneer je echt iets tot stand wilt brengen met je documentaire.
Bijvoorbeeld op het gebied van armoede, ontwikkelingswerk, natuur en milieu, zorg en welzijn, kunst en cultuur of sociaal maatschappelijke thema's.

Als bedrijf kun je namelijk al snel tegen het probleem aanlopen dat sommige fondsen als voorwaarde stellen dat de aanvrager een non-profit is (stichting), of een ANBI instelling (algemeen nut beogende instelling).

Dit probleem is op te lossen door je film of documentaires te maken samen met een of meerdere projectpartners die wel een non-profit zijn of een ANBI status hebben. 

Een andere oplossing zou kunnen zijn, zeker als je meer educatieve producties wilt maken, om zelf een stichting op te richten met een sociaal maatschappelijke doelstelling, en deze stichting als aanvrager te laten fungeren.

Voor je enthousiast richting de kamer van koophandel rent om een stichting in te schrijven is het wel belangrijk om te beseffen dat je niet snel een tweede kans krijgt bij subsidieverstrekkers en fondsen.

Met andere woorden: kies voor transparantie en ga alleen voor het oprichten van een stichting als je écht impact gedreven producties wilt maken.

 

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!
  • Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
  • Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
  • Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.