Door succes krachtig te belonen wil het Filmfonds de komende vier jaar een internationale doorbraak voor de Nederlandse film forceren en het publieksbereik vergroten. Het fonds reserveert het merendeel van zijn subsidie voor producenten met bewezen succes en voor de talentvolste regisseurs en schrijvers. Dit is de kern van het beleidsplan Ruimte voor Talent dat het fonds bij de minister heeft neergelegd.
3,5 miljoen euro extra
Voor ambitie is geld nodig. Het Filmfonds vraagt de minister 3,5 miljoen euro extra te reserveren voor de realisering van de nieuwe maatregelen en om teruggang van de voor film beschikbare gelden te voorkomen. De 3,5 miljoen zijn bestemd voor Artistieke film, Documentaire en Animatie.
Over het plan is met alle filmorganisaties overlegd. Het fonds zet in op cultureel ondernemerschap bij producenten en besteedt meer aandacht aan nieuw en bewezen talent. Bij selectie voor subsidie ligt de nadruk op professionaliteit,eigenheid en diversiteit. Zo komt er meer variatie in het filmaanbod en wordt de kans groter dat de Nederlandse film aanslaat in het buitenland.
Het fonds zal meer geld uittrekken voor eigenzinnige, opvallende filmplannen. Scherpe selectie maakt dat in alle categorieën meer geld gaat naar minder films. Om gerenommeerde productiehuizen te versterken reserveert het fonds tweederde van het maakgeld bij de Regeling Lange Speelfilm voor de twaalf beste. Dit bevordert consolidatie en professionalisering van de filmsector.
Deze maatregel ging aan de discussie over slate funding (dakpanfinanciering) vooraf of producenten subsidie moeten krijgen voor meerdereprojecten tegelijk. Omdat blijkt dat de kans op succes van een film sterk samenhangt met ervaring van de producent, wordt toekenning van realiseringssubsidie voorbehouden aan producenten die minimaal twee speelfilms hebben geproduceerd.
Voor jong talent ontwikkelt het fonds met de omroep een extra programma. Om succes en staat van dienst beter te meten, komt er een experiment met een waarderingsmodel, dat punten toekent voor recent succes.
De bonusregeling Stimulans voor artistiek succes wordt uitgebreid en die voor commercieel succes gaat op in de Suppletieregeling. Documentaire, Animatie en O&O krijgen ook stimulansprijzen.
De Suppletieregeling wordt geëvalueerd op beoogd publieksbereik en op de verbetering van de positie van producenten.
De intendanten lange speelfilm verdelen vanaf dit jaar meer realiseringsgeld:ieder 3 miljoen euro gedurende hun aanstelling.
Voor animatie wil het Filmfonds, mogelijk samen met het Stimuleringsfonds, een intendant benoemen. Deze moet onder meer lange animatiefilms ontwikkelen en meer kortere films realiseren. Het budget van animatie gaat omhoog.
Documentaire krijgt een hoger budget voor meer films en jong talent. Het fonds stelt een adviseur op het gebied van E-Cultuur aan en start een snelloket met een laagdrempelige procedure voor jonge makers.
De internationale coproductie zal worden uitgebouwd.
Het Filmfonds heeft jaarlijks 37 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse speelfilms in alle soorten en genres, zowel artistieke als publieksfilms. Nederland bevindt zich met dit bedrag aan overheidssteun voor film per hoofd van de bevolking nog steeds onder het Europees gemiddelde.
Overzicht budgetverruiming
- 2 miljoen voor de Arthousefilm en Vertoningsregeling
- 0,6 miljoen voor Documentaire
- 0,3 miljoen voor Animatie
- 0.3 miljoen voor Coproducties
- 0.1 miljoen voor Filmfestivals, manifestaties en investeringen
- 0,05 miljoen euro voor Distributie buitenlandse arthousefilm
- 0,15 miljoen euro voor het snelloket