Gedeputeerde Staten, het dagelijkse bestuur van de provincie Gelderland, hebben 4,2 miljoen euro aan Europese subsidie toegekend voor de ontwikkeling van drie Gelderse bedrijventerreinen. In totaal hebben GS 5,6 miljoen euro beschikbaar gesteld aan 9 projecten, waarvan 5,4 miljoen euro uit Brussel en 200.000 euro provinciaal geld.
Europees programma Doelstelling 2 Plattelandsontwikkeling (EPD Oost Platteland)
Het Europees programma Doelstelling 2 Plattelandsontwikkeling (EPD Oost Platteland) draagt sinds 2001 bij aan de duurzame en dynamische economische ontwikkeling van het platteland. Een van de speerpunten van het programma is het ontwikkelen en revitaliseren van bedrijventerreinen. Subsidie is beschikbaar voor investeringen die de bereikbaarheid, de infrastructuur en de uitstraling van bedrijventerreinen verbeteren.
Ontwikkeling Fort de Pol
Het gebied Fort de Pol maakt deel uit van bedrijventerrein De Mars bij Zutphen. Het is een gebied van 16 hectare. De ligging van Fort de Pol biedt een optimale kans om het bedrijventerrein De Mars uit te breiden. Op dit moment wordt het gebied onder andere gebruikt als stortplaats, gemeentelijke opslag en als afgiftepunt voor bijzondere afvalstoffen. Om van Fort de Pol een bedrijventerrein te maken is sanering nodig.
Vervolgens zullen delen van het gebied ontwikkeld worden tot uitgeefbare bedrijfskavels. Aan de totale projectkosten van euro 12.017.190 draagt de Europese Unie euro 3.004.298 bij. Het uiteindelijke doel is een integrale herontwikkeling van bedrijventerrein De Mars om een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven te creëren.
Revitalisering bedrijventerrein Hanzeweg
De Hanzeweg is één van de vier grote bedrijventerreinen in Lochem. Het terrein is in de jaren zestig ontwikkeld en er zijn nu ruim dertig bedrijven gevestigd. Om beter te voldoen aan de eisen en wensen van deze tijd is revitalisering van het terrein noodzakelijk. Een verbetering van de uitstraling in combinatie met goede voorzieningen (parkeerplaatsen, vrijliggend fietspad, verlichting en groen) moet ervoor zorgen dat het gebied aantrekkelijk blijft voor bedrijven en bezoekers. De totale projectkosten bedragen euro 1.663.185. De Europese Unie draagt euro 748.433 bij aan subsidie.
Ontsluiting bedrijventerrein Laarberg
Bedrijventerrein Laarberg is een regionaal bedrijvenpark bij Groenlo. Nu is het bedrijvenpark alleen bereikbaar via de aansluiting van het aangrenzende bedrijventerrein Den Sliem. De bereikbaarheid voor vrachtverkeer en werknemers is hiermee niet toereikend. Met een bijdrage uit Brussel gaat de gemeente Groenlo daarom een tweede ontsluiting realiseren op de rijksweg N18. Met de bereikbaarheid van het bedrijventerrein verbetert ook de uitstraling: Laarberg wordt een aantrekkelijker locatie voor bedrijven om zich te vestigen. De totale projectkosten bedragen euro 1.839.660. De Europese Unie draagt euro 449.801 bij aan subsidie.