Kunst, cultuur en media

Provinciale subsidie Utrecht van 200000 euro voor kunst in de Venen

Voor het herinrichtingsgebied de Venen is door het Centrum van beeldende Kunst een Meerjarenplan voor de beeldende kunst opgesteld. Dit in samenwerking met de provincies Utrecht, Zuid- en Noord-Holland en het projectbureau de Venen. Het meerjarenplan bevat een integrale visie met betrekking tot beeldende kunst. Rode draad in het plan is de wisselwerking tussen cultuur en natuur.

Het plan sluit goed aan op de kaders die zijn vastgelegd in het Cultuurprogramma van de provincie. Uit dat oogpunt heeft gedeputeerde staten (GS) van de provincie Utrecht besloten om voor de uitvoering van concrete plannen in deze periode een jaarlijks bedrag van 50.000 euro subsidie beschikbaar te stellen voor Kunst in de Venen.

Meerjarenplan

Het plan gaat verder dan een aantal concrete activiteiten. In de afgelopen jaren zijn met succes de Jaarlijkse Dag van het Veen, een tentoonstelling over groot Groengebieden en lezingen en workshops georganiseerd. In dit Meerjarenplan staan een 12- tal projectlijnen voor concrete opdrachten. 

Uitgangspunt hierbij is de wisselwerking cultuur en natuur. Er is aandacht voor cultuurhistorisch verleden in het gebied de Venen en voor integratie van kunst in de ruimtelijke plannen. Vooral van belang is betrokkenheid van beleidsmakers, planologen en bewoners bij de plannen en de uitvoering.

De verschillende projecten zullen een discussie op gang brengen over de vormgeving en het gebruik van ons landschap en het besef dat we in het rijke bezit zijn van veel waardevolle cultuurhistorische locaties.

Te verwachten activiteiten

Een Dag van het Veen en podium optredens staan wederom op het programma. Ook zullen er activiteiten plaatsvinden bij de stellingen en forten, en op bijzondere plekken. Diverse recreatieve routes worden uitgezet, er komt een documentaire en beeldarchief en er is aandacht voor zangsporen.

Creatieve krachten bundelen

De provincie wil met haar cultuurbeleid de ruimtelijke kwaliteit versterken door inbreng van het culturele aspect. De kracht hiervan ligt in de samenwerking tussen verschillende beleidsvelden, zoals erfgoed, ruimtelijke ordening, architectuur, beeldende kunst, landschap en recreatie. Deze cultureel planologische benadering, gaat ervan uit dat je bij het veranderen van het landschap sterk rekening houdt met de oorspronkelijke identiteit en cultuurhistorie van het gebied. Aan betrokkenheid van burgers hecht de provincie een bijzonder belang.