Er is 12,5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor het realiseren van vernieuwende projecten met combinaties van wonen, zorg en/of dienstverlening.
Kennisverzameling en kennisoverdracht
De subsidie is een bijdrage om het proces op gang te krijgen; de aanvragers moeten zelf zorgen voor de financiering van de overige kosten. Voor kennisverzameling en kennisoverdracht over dergelijke projecten is een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar.
Voor het realiseren van zorginfrastructuur (zorggerelateerde ruimten en aparte bouwkundige voorzieningen) en voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoek ter voorbereiding van een project, is met de nieuwe regeling geen geld meer beschikbaar.
Prioriteiten
Bij het realiseren van vernieuwende projecten wordt prioriteit gegeven aan twee thema's.
Personenalarmering
Het eerste thema is personenalarmering met een op afstand te openen elektrisch voordeurslot. Uit evaluatie van gerealiseerde projecten is gebleken dat personenalarmering bovenaan het wensenlijstje staat van bewoners. De aanwezigheid van een alarmeringssysteem geeft de bewoners een gevoel van veiligheid, omdat ze bij onraad en in noodgevallen alarm kunnen slaan. De subsidie is ten hoogste 30% van de kosten tot een maximum van 1.500 euro per woning. Het subsidiebedrag per project is maximaal 150.000 euro.
Wijksteunpunten
Het tweede thema is wijksteunpunten. Mensen met een welzijns- en/of zorgbehoefte hebben niet alleen zorg nodig om zichzelf te kunnen redden, maar hebben vaak ook behoefte aan welzijnsdiensten zoals maaltijdservice, klussendienst, dagbesteding en wasservice. De aanwezigheid van een wijksteunpunt met een of meerdere van deze diensten kan het beroep op zorg verminderen. De subsidie voor een project voor een wijksteunpunt is maximaal 1.250 euro per m2 gebruiksoppervlakte tot een maximum van 453.800 euro.